Als ik servicegerichte ondernemers vraag waar ze tegenaanlopen wat betreft hun content zeggen ze vaak: ‘Geen tijd, geen inspiratie en geen conversie’. Snap ik en negen van de tien keer weet ik waar het aan ligt. Niet omdat ik het zesde zintuig heb, maar wel omdat er een cruciale fout is die ze altijd maken: ze werken niet met content pilaren. En da’s zonde, als je het mij vraagt. Content pilaren zijn hét geheim voor het creëren van waardevolle content dat resultaten oplevert.

In dit blog vertel ik je wat content pilaren zijn en waarom ze niet mogen ontbreken in je contentstrategie.

Content pilaren: wat houdt het in?

Content pilaren dus. Wat houdt het eigenlijk in? Naar mijn klanten toe beschrijf ik het altijd als specifieke categorieën die passen bij jou en je bedrijf en gelden als de basis zijn voor al je content. Sterke content pijlers – zoals ze ook wel worden genoemd – sluiten aan bij jou als servicegerichte ondernemer, je aanbod en de problemen van je ideale klant.

Maar wat maakt content pilaren nou zo cruciaal in je content strategie en waarom zijn ze onmisbaar? Het antwoord is vrij simpel: content pilaren maken het een stuk gemakkelijker om content te creëren. En dan niet zomaar content, maar content die recht in het hart van je doelgroep raakt en dus converteert.

Hoe bepaal je welke content pilaren bij jou passen?

Mocht je nu denken: ‘Shit, ik heb helemaal geen content pilaren’, geen zorgen. Ik verzeker je dat ik je niet met een kluitje het riet in stuur. Het bepalen van content pijlers die passen bij jou en je bedrijf is zo ingewikkeld namelijk niet. Allereerst is het belangrijk dat je je aanbod en je ideale klant (inclusief de problemen die je voor ze kan oplossen) in kaart brengt. Beide onderdelen vormen vervolgens de basis voor je content pilaren, ongeacht in welke niche of werkgebied je opereert.

Aanbod en ideale klant in kaart gebracht? Dan is het tijd voor een brainstormsessie met jezelf. Pak pen en papier erbij en schrijf alles wat met je bedrijf te maken heeft op en schroom daarbij niet out of the box te denken. Zodra je het gevoel hebt dat je alles wat jouw bedrijf typeert, hebt opgeschreven is het zaak te kijken naar patronen. Cluster onderwerpen die bij elkaar horen en geef daar een overkoepelende naam aan. Die overkoepelende naam is vervolgens een van je content pilaren. Mocht het lastig vinden om op diverse pijlers te komen , dan is het goed onderstaande vragen aan jezelf te stellen:

  • Welke patronen herken je?
  • Waar zou je allemaal over kunnen praten waardoor je ideale klant geïnteresseerd in je raakt?
  • Hoe zou je kunnen laten zien dat jij de problemen van je ideale klant begrijpt en dat je de oplossing daarvoor in handen hebt?
  • Welke onderwerpen kunnen waardevol, inspirerend of interessant zijn voor je doelgroep?

Ohja: weet dat het meer dan logisch is dat jouw content pilaren gedurende de tijd veranderen. Je bedrijf is immers constant in beweging en dat geldt ook voor je pilaren.

En nu?

Nu je weet wat jouw content pilaren zijn, is het tijd om aan de slag te gaan met het creëren van content. Neem daarbij je content pilaren altijd als basis en wissel af. Voorbeeld: afgelopen week poste ik een post over content marketing, mijn volgende post gaat over copywriting en die daarna weer over ondernemerschap. Op die manier zorg je voor voldoende afwisseling in je content en blijven je volgers geboeid.

Wil je je content naar een hoger level tillen, maar lukt het je maar niet? Neem dan vooral contact met me op zodat we een vrijblijvende contentsessie kunnen inplannen.

Meer lezen?
5 x wat niemand vertelt over het schrijven van je over mij-pagina (terwijl je dat juíst moet weten)
Hoe vind ik een tekstschrijver die bij me past?
Zó schrijf je webteksten die jouw droomklant raken