Tekst op je website is leuk, maar moet ook wat opleveren. Een van de meest demotiverende dingen op deze wereld (vind ik dan) is het schrijven van tekst dat vervolgens geen moer met je publiek doet. Een beetje beloning voor je harde werk is immers wel zo fijn en dus kom je niet onder conversiegericht schrijven uit. ‘Maar hoe doe ik dat?’, hoor ik je denken. Geen paniek, in dit blog duik ik dieper in op conversiegerichte teksten en geef ik je vier gouden tips.

Komt-ie. 

Conversiegericht schrijven

Of je nu een bedrijf bent begonnen om waarde te leveren of om de wereld te verbeteren: uiteindelijk willen wel allemaal – en corrigeer me als het niet zo is – dat glazen plafond doorbreken. Dat betekent dat je niet alleen moet dealen met het voeren van salesgesprekken, maar ook met conversiegericht schrijven. Het is wat mij betreft dan ook de hoogste tijd om te duiken in online gedragspatronen zodat je webteksten kunt (of laat) schrijven die jouw droomklant verleidt, overtuigt en stimuleert zodat je een continue stroom aan nieuwe klanten creëert.  

Tip 1. Houd het kort

We krijgen iedere dag vanuit verschillende hoeken een gigantische stroom aan informatie naar ons hoofd geslingerd. Dat betekent dat we hebben geleerd om informatie te filteren en te scannen wat we wél en niet tot ons nemen. Uit onderzoek blijkt dat we informatie vaak 15 seconden geven voordat we besluiten of we ‘t wel of niet interessant vinden. Ga maar eens bij jezelf na: als jij een website bezoekt, lees je dan iedere zin en ieder woord? Denk ‘t niet en da’s niet erg, maar leert je als ondernemer wel een ding: ellenlange teksten op je website werken niet en dus moet je zo slim en strategisch mogelijk, met zo min mogelijk woorden, je stem laten horen. 

Bij conversiegericht schrijven is het dan ook zaak om het kort te houden (mand). Mocht je al in het bezit zijn van een website, kijk eens kritisch naar je tekst en bepaal bij iedere zin: is dit van toegevoegde waarde of niet? Grote kans dat je zeker de helft van je woorden kunt schrappen zonder dat ‘t ten koste gaat van je ijzersterke boodschap. 

Tip 2. Kom snel ter zake

Hoewel je zou denken dat we inmiddels helemaal gewend zijn aan online lezen, blijkt dat we zo’n 30 procent langzamer lezen van een scherm af dan wanneer we een papieren tekst voor ons hebben. Tel daar de snelheid van onze samenleving bij op en je weet: ik moet snel ter zake komen anders ben ik m’n potentiële droomklant alweer kwijt. 

Wie conversiegericht wil schrijven doet er dan ook goed aan om de belangrijkste boodschap bovenaan de tekst te zetten. Haal hier en daar daarom zinnen naar boven en plaats minder belangrijke tekst onderaan je pagina. 

Tip 3. Gebruik diverse CTA-knoppen en USP’s door je hele website

Websitebezoekers komen vaak niet verder dan je homepagina en dus is het goed om ze aan de hand te nemen. Niks zo vervelend als een website waarop je zelf moet zoeken naar datgeen wat je wil vinden. Ga daarom na welke actie jij wil dat de websitebezoeker onderneemt; is het je aanbodpagina bekijken of een call met jou inplannen? Eenmaal antwoord op die vraag, is het tijd om aan de slag te gaan met de call to action én ijzersterke USP’s.

Ga eens een middagje zitten aan het creëren van diverse, pakkende zinnen die in een klap duidelijk maken wie jij bent, wat je doet en waarom mensen jouw aanbod nodig hebben. Verspreid die zinnen samen met een aantal CTA-knoppen door je gehele website zodat websitebezoekers niet meer onder actie nemen uitkomen.