Het uitbesteden van jouw geschreven woord aan een professionele tekstschrijver kan best spannend zijn. En da’s logisch. Tekst is nou eenmaal de sleutel tot verbinding met je droomklant en moet daarom verdomde goed in elkaar zitten wil je ze verslaafd maken aan jouw aanbod. De vraag hoe je een tekstschrijver vindt die goed bij je past, is dan ook een belangrijke en dus geef ik in dit artikel antwoord op die vraag. 

En vertel ik je waar je op moet letten wanneer je een tekstschrijver wil inhuren. 

Tekstschrijver inhuren: de basis

Wat ik nu ga zeggen is niet alleen fijn voor alle tekstschrijvers die bestaan, maar ook voor jezelf. Regelmatig kom ik ondernemers tegen die hun tekst uit handen willen geven, maar vervolgens niet weten waarom ze dat willen. Laat staan hoe ze dat willen. En dus is het wat mij betreft eerst zaak om een aantal vragen aan jezelf te stellen. De antwoorden op die vragen vormen vervolgens de voorwaarden waaraan jouw perfecte tekstschrijver moet voldoen. 

  • Welke contactpunten bezit mijn bedrijf nu? (Website, e-mails, Instagram etc.)
  • Welke geschreven communicatie-uitingen wil ik uit handen geven?
  • Wat vind ik leuk aan mijn al bestaande tekst? En wat niet?
  • Waar worstel ik mee als het gaat om het schrijven van tekst voor mijn bedrijf?
  • Durf ik met vertrouwen te zeggen dat ik mijn stem heb gevonden en een ijzersterke boodschap heb voor mijn publiek? 
  • Zo niet, heb ik duidelijk in kaart wat mijn droomklant beweegt zodat ik weet welk type tekst hen  wel en niet raakt? 

Zo ga je op zoek

Als je eenmaal weet waar je nu staat met je bedrijf en hoe je door middel van tekst dat glazen plafond wil doorbreken, is het tijd om daadwerkelijk op zoek te gaan naar een tekstschrijver en diegene te doorgronden. Welke merken heeft de tekstschrijver al op zijn of haar naam staan? Wat zeggen bestaande opdrachtgevers? Sluit hun schrijfstijl aan bij jouw merk? Schrijven ze niet alleen tekst, maar doen ze ook marktonderzoek zodat je zeker weet dat de tekst jouw publiek raakt? Hebben ze verstand van SEO-optimalisatie? En het belangrijkst: zorgt de tekstschrijver ervoor dat je getrakteerd wordt op een continue stroom van klanten zonder dat je zelf tijd en energie in je tekst hoeft te stoppen? 

Het gesprek

Ik raad je aan om niet op een paard (of in dit geval een tekstschrijver) te wedden en er een stuk of drie uit te kiezen. Vraag of ze tijd hebben voor een belletje en vraag ze het hemd van het lijf om erachter te komen of ze 1) onderzoek hebben gedaan naar wie je bent en wat je doet, 2) of ze werk van hun hand kunnen laten zien en 3) of hun geschreven werk aansluit bij hetgeen waar jij naar zoekt. Mochten de drie punten afgevinkt kunnen worden, zou je zomaar eens de juiste tekstschrijver hebben gevonden. 

De regelzaken

Vanuit mijn ervaring als tekstschrijver durf ik inmiddels te zeggen dat je als ondernemer zo concreet mogelijk moet zijn wat betreft wensen. Wanneer je eenmaal een tekstschrijver wil inhuren, luidt mijn advies dan ook om een e-mail op te stellen met álles waar je naar verlangt wat betreft tekst. Geef aan wat je wil, hoe je dat wil en wanneer je dat wil. Daarnaast is het goed om na te gaan hoe de tekstschrijver denkt jouw publiek te leren kennen en op welke manier? Hetzelfde geldt voor een feedbackronde: die moet altijd inclusief zijn. 

Meer lezen?
Zó schrijf je webteksten die jouw droomklant raken