Als je jezelf niet als een natuurlijke schrijver ziet, dan is het schrijven van je over mij-pagina net zo aanlokkelijk als hardlopen in de bloedhitte zónder wind. Snap ik, maar geen paniek: ik zal je in dit blog voorzien van tips waarmee het schrijven van een over mij-pagina je gegarandeerd een stuk makkelijker afgaat. Kom je er dan nog stééds niet uit? Ook dan help ik je uit de brand en stuur ik je – ik ben immers de beroerdste niet – een voorbeeld van een ijzersterker over mij-pagina.

Dus… Lees vooral verder als je van plan bent een over mij-pagina te schrijven maar nog altijd naar die knipperende cursor staart.

Een over mij-pagina schrijven

Tip 1: Het gaat niet écht om jou

Dit is absoluut niet de eerste keer dat je mij dit hoort zeggen, maar: jouw content, en dus ook je over mij-pagina, gaat niet over jouw persoonlijkheid of ervaring. Niemand wil weten dat jij al van jongs af aan een passie voor (…) hebt of het liefst de hele dag (…) doet. Waar het wel om gaat is hoe jouw persoonlijkheid en ervaring ervoor zorgen dat jouw droomklant denkt: ‘Hé, hij of zij kan mij helpen m’n doelen te behalen.’

Wie een over mij-pagina schrijft kan het dan ook beter zien als een ‘over waarom ik de beste persoon voor mijn droomklant ben’-pagina. Dat betekent niet dat je met arrogantie moet gaan smijten, maar wél dat je moet aangeven waarom jij (en dus jouw aanbod) het probleem van je droomklanten als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Schrijf niet: ‘Ik ben een copywriter met vier jaar ervaring en ik heb al tientallen klanten voorzien van tekst’, maar zeg ‘Met vier jaar ervaring en tientallen tevreden klanten op m’n naam, lever ik conversiegerichte tekst dat werkt zodat je vol vertrouwen je bedrijf kunt opschalen.’

Voordat je begint met het schrijven van je over mij-pagina, is het goed de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat is het grootste pijnpunt van je ideale klant?
  • Welke doelen en ambities heeft je ideale klant?
  • Wat heeft je ideale klant nodig om die doelen en ambities te behalen en die pijnpunten los te laten?

Tip 2: Je hele cv opnoemen? Enkel als het relevant is

Leuk dat je vroeger regelmatig oppaste op de buurkinderen en in de zomermaanden bollen plukte, maar dat maakt je niet ineens een betere coach of tekstschrijver. Vermeld daarom alleen wat relevant is. Dat kan soms lastig zijn, want ook ik begrijp: die prestigieuze universiteit waar je bent afgestudeerd is iets waar je trots op bent en wil delen. Maar bedenk dan goed… Is het relevant? Gaat iemand jouw aanbod bemachtigen omdat je ’t zo lekker hebt gedaan op de universiteit? Als het antwoord daarop ‘nee’ is, weet je voldoende. Skippen die werkervaring en dooorrrrr.

Tip 3: Doe het beter dan ‘een leuk feitje’

Ken je ’t spreekwoord ‘Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan en die tijd is nu gekomen?’ Exact dat is het geval met ‘een leuk, maar niet boeiend feitje’ over jezelf. Ze vliegen je tegenwoordig om de oren en omdat ik je niet ga verbieden met een lijstje te komen, wil ik je uitdagen ze relevant te maken. Want wie persoonlijke feitjes over zichzelf deelt en daarbij wél de ideale klant in het achterhoofd houdt, zal resultaten boeken. Sterker nog: als je een servicegerichte ondernemer bent, zijn relevante feitjes namelijk een mooie manier om de verbinding op te zoeken met je ideale klant.

Ben je trouwfotograaf en ben je – zonder ook nog maar een partner aan je zijde te hebben – regelmatig in de bruidswinkel te vinden? Relevant feitje, dus doen. Ben je trouwfotograaf en ben je regelmatig in je eentje – je hebt immers geen partner aan je zijde – de hond van de buren aan het uitlaten omdat je een echte dierenvriend bent? Onrelevant, dus niet doen.

Tip 4: Deel je tekst op en ga slim om met CTA’s

We gaan snel, sneller, snelst als het gaat om tekst lezen op een beeldscherm en dus moet je slim omgaan met de indeling van je over mij-pagina. Deel ‘m op zodat ’t gemakkelijk leesbaar is en de lezer niet na 3 seconden al verdwenen is. Ga voor tussenkopjes, quotes, je kernwaarden en vergeet vooral geen goede call to actions (CTA) te plaatsen. Wees daarbij altijd creatief en kleur buiten de lijntjes. Kies voor ‘Jou moet ik hebben’ in plaats van ‘Neem contact op’ en laat een quote als When life gives you a lemon, make lemonade lekker achterwegen.

Nog even over die CTA… Als jouw over mij-pagina geen CTA bevat, kun je ‘m net zo goed meteen offline gooien. Je moet de lezer immers door jouw website meenemen en dus zijn CTA’s onmisbaar. Knal je pagina niet helemaal vol met knoppen, maar gebruik er zeker twee of drie om de lezer eraan te herinneren dat er meer is dan enkel jouw over mij-pagina.

Tip 5: Zelfverzekerd zijn mag, arrogant niet

Wanneer ondernemers mij vragen hun over mij-pagina te schrijven, laten ze me vaak weten: ‘Ik wil niet te arrogant overkomen’. Snap ik en dat moet ook niet, maar jezelf positioneren als een expert die van wanten weet moet wel. En dus ontkom je er niet aan te laten merken dat jij en je aanbod de moeite waard zijn om in te investeren. Je over mij-pagina moet immers verkopen en dus is het wel degelijk noodzakelijk dat je vertelt waar je goed in bent.

Mocht je bang zijn dat je toch te arrogant overkomt – terwijl je dat juist probeert te vermijden – koppel jouw ervaring dan aan de oplossing voor je klant. Juist wanneer je vertelt dat jouw persoonlijkheid en ervaring ervoor zorgen dat je een ander kan helpen, zul je merken dat je tone of voice ineens een stuk charmanter is.

Voorbeeld van een over mij-pagina

Denk je na ’t lezen van bovenstaande tips: ‘Dank voor het delen, maar ik vergelijk het schrijven van m’n over mij-pagina nog steeds met een rondje hardlopen in de bloedhitte’? Stuur me dan een berichtje en ik zal je een voorbeeld van een over mij-pagina (inclusief template) met je delen zodat je die knipperende cursor toch echt achter je kunt laten.

Meer lezen?
Hoe vind ik een tekstschrijver die bij me past?
Zó schrijf je webteksten die jouw droomklant raken